Aktuality

SES Tlmače v bývalej Juhoslávii v 2007 - 2008

Bývalá Juhoslávia patrila a patrí k tradičným trhom SES, a.s. Naša spoločnosť pôsobí v bývalej Juhoslávii už od 60-tych rokov minulého storočia, kedy sa začala budovať juhoslovanská energetika. S menšími prestávkami tu pôsobí až doteraz. Po vojnových konfliktoch v 90-tych rokoch došlo k rozdeleniu Juhoslávie a vzniku niekoľkých nových štátov: Srbsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko, Čierna Hora a najnovšie k nim pribudlo Kosovo. Najviac našich kotlov sme dodali a sú inštalované v Srbsku, kde náš podiel v kapacite kotlov tvorí takmer 50 % (Elektráreň Obrenovac, Kolubara, Drmno, Zrenjanin, ako aj rafinéria Pančevo a tepláreň Novi Sad), ďalej sú naše kotly na území Bosny v elektárni Kakanj, tiež tri kotly v Kosove, ako aj posledne realizované kotly v TE Šoštanj v Slovinsku. V súčasnosti SES pôsobí na stavbe v TE Obrenovac, ukončená bola dodávka pre TE Kolubara a v záverečnej fáze je projekt v slovinskej TE Šoštanj. Ďalšie aktivity máme v TE Drmno, ako aj na niekoľkých ďalších projektoch, ktoré sa pripravujú v Srbsku, Bosne a v Slovinsku.

SES v Obrenovaci aj na bloku A6
Po rekonštrukciách blokov A3 (r. 2001 - 2002), A5 (r. 2004) a A4 (r. 2007) sa realizuje v roku 2008 v Elektrárni Nikola Tesla v Obrenovaci aj rekonštrukcia už posledného 300 MW bloku (ďalej TENT A6). Kotly pre bloky A3, A5 a A4 boli dodané v 70-tych rokoch zo SES Tlmače, blok A6 je dodávka Rafako. Po úspechoch SES na predchádzajúcich projektoch v Obrenovaci sa naša montážna divízia zúčastňuje aj na projekte rekonštrukcie bloku A6. Táto elektráreň nesie meno po významnom srbskom vynálezcovi v oblasti elektroenergetiky Nikola Teslovi a je najväčšou tepelnou elektrárňou v srbskej energetickej sústave so 6 blokmi s celkovým výkonom cez 1600 MWe. V tejto elektrárni sú na piatich blokoch inštalované kotly práve zo SES Tlmače. Elektráreň spaľuje domáci lignit z povrchových baní Kolubara a nachádza sa približne 30 km južne od hlavného mesta Belehrad na brehu rieky Sáva.

Na rozdiel od predchádzajúcich projektov, ktoré boli financované z donácií Európskej únie, tento projekt si financuje srbská strana sama zo svojich vlastných zdrojov. V programe rozsiahlej rekonštrukcie bloku A6 je rekonštrukcia kotla, rekonštrukcia turbogenerátora a kompletná zámena elektro a regulácie. Rekonštrukciu turbíny zabezpečuje francúzsky Alstom, britská spoločnosť Doosan Babcock spoločne so SES Tlmače montážne zabezpečujú prvú etapu rekonštrukcie kotla. Blok A6 bol odstavený z prevádzky v marci tohto roku. Demontážne práce by mali byť ukončené v júli a montáž tlakového systému a následná tlaková skúška sa predpokladá do októbra 2008. Synchronizácia bloku je plánovaná do konca roku 2008, kedy by zrekonštruovaný blok mohol byť znovu pripojený do energetického systému Srbska. Druhá etapa rekonštrukcie je plánovaná v budúcom roku.

SES Tlmače, rovnako ako aj na bloku A5, A4 tak i v projekte A6 je partnerom spoločnosti Doosan Babcock. Kontrakt medzi oboma spoločnosťami bol podpísaný v marci 2008, pričom SES sa podieľajú predovšetkým na demontáži a montáži tlakových častí parného kotla. V 1.etape sa mení podstatná časť výparníka, úplne prehrievače, čiastočne ECO, a iné. Spolu s pracovníkmi montážneho úseku SES, a.s. sa na prácach podieľajú aj zamestnanci domácich srbských firiem. V špičke montážnych prác je plánované nasadenie celkovo až do 200 montážnych pracovníkov.

V Šoštanji ukončili druhý kotol
Tepelná elektráreň ŠOŠTANJ je najväčšou tepelnou elektrárňou v Slovinsku s celkovým inštalovaným výkonom takmer 800 MWe. Svojou produkciou sa táto elektráreň podieľa takmer 30 % na výrobe elektrickej energie v Slovinsku. Spaľuje lokálne ťažený lignit z baní, ktoré sa nachádzajú v blízkosti elektrárne. SES Tlmače na základe podpísaného kontraktu z júna 2006 realizujú dodávku dvoch spalinových kotlov pre TE ŠOŠTANJ.

Nami realizovaný projekt zahŕňa dodávku na kľúč dvoch kotlov za plynovými turbínami SGT 800 (od firmy Siemens Sveden) a spojovacích potrubí medzi novými kotlami UT1 a UT2 a existujúcimi blokmi č. 4 a č. 5. V zmluve bol projekt rozdelený na dve etapy. Zákazník si najskôr objednal prvý kotol UT1 s opciou na druhý UT2. Opciu na druhý kotol UT2 uplatnil až v roku 2007. Realizácia projektu a dodávky kotla UT1 začali podpisom zmluvy, montážne práce na UT1 sa realizujú od septembra minulého roku a ukončené boli v januári 2008 tlakovou skúškou a chemickým čistením. Zariadenie UT1 je v súčasnosti už v prevádzke a UT2 je montážne ukončený a pripravuje sa na skúšobnú prevádzku. Na stavbe od začiatku montážnych aktivít pôsobila menšia pracovná skupina z montážneho úseku SES a okrem našich pracovníkov na stavbe boli zapojené aj domáce slovinské firmy, napr. Montavar Maribor, ktorá realizovala montáž spojovacích potrubí.

Pred SES sú ešte garančné skúšky. Ukončenie všetkých prác a odovzdanie diela zákazníkovi sa predpokladá do konca roku 2008. Projekt možno hodnotiť ako úspešný, pretože sa nám podarilo presadiť aj v Slovinsku, kde dovtedy dominovali rakúske a nemecké firmy. V Slovinsku sa plánujú v blízkej budúcnosti aj ďalšie veľké projekty a vzhľadom na úspešné pôsobenie SES a.s. v Šoštanji dáva predpoklady participovať aj na týchto projektoch.

Dodávka bifluxov pre Elektráreň Kolubara A
Tepelná elektráreň Kolubara A patrí k najstarším tepelným elektrárňam v Srbsku. Nachádza sa asi 40 km južne od Belehradu v blízkosti lignitových baní v Kolubare. V tejto elektrárni bola v 70-tych rokoch realizovaná spoločná československá dodávku 110 MW bloku, kde kotol bol od SES Tlmače a turbína od Škoda Plzeň. V 90-tych rokoch, aj vplyvom vojnových udalostí v Juhoslávii, bol tento blok značne zdevastovaný a dokonca niekoľko rokov mimo prevádzky. Revitalizáciu a modernizáciu tohto bloku umožnili až donácie od roku 2000, ktoré po vojne poskytli viaceré európske štáty, ale najmä EÚ. Medzi donátorské krajiny patrilo aj Slovensko. Hoci výška humanitárnej pomoci vlády SR pre Juhosláviu nebola obzvlášť vysoká, podstatná časť bola usmernená na pomoc energetickému sektoru, a bola realizovaná prostredníctvom SES formou dodávky dôležitých náhradných dielov predovšetkým pre blok 110 MW v TE Kolubara A.

Elektráreň Kolubara A aj ďalej pokračovala a pokračuje v modernizácii tohto bloku. Jednou časťou toho je aj zámena starých pôvodných a nefunkčných bifluxov za bifluxi novšieho typu. Ich zámenou sa očakáva zvýšenie účinnosti bloku.
Kontrakt na design, výrobu a dodávku 2ks nových bifluxov bol medzi TE Kolubara a SES podpísaný ešte v roku 2006. Vzhľadom na rôzne dôvody ako na našej strane ako aj na strane zákazníka dodávka sa realizovala až v máji 2008. Bifluxi už boli expedované a sú už v elektrárni. Ich výmena bude realizovaná pri najbližšej dlhšej odstávke bloku. SES bude pri tom formou supervízie.

Technická pomoc pre TE Kostolac B - Drmno
Elektráreň TE Kostolac B u nás známa ako „Drmno“ (pretože sa nachádza v blízkosti malej dedinky Drmno) je najmladšou tepelnou elektrárňou v Srbsku. Pozostáva z dvoch blokov, každý s výkonom 350 MWe. Nachádza sa približne 100 km juhovýchodne od hlavného mesta Belehradu v blízkosti Dunaja. Na spaľovanie slúži lignit z blízkych povrchových baní. Elektráreň bola dokončená v rokoch 1988 a 1991, t.j. v časoch, keď už začínal vojnový konflikt v bývalej Juhoslávii, čo sa prejavilo aj na záverečných prácach (mnohé veci neboli dotiahnuté: napr. systém merania, ochrany a blokády, atď.) Taktiež nepravidelná a nedostatočná údržba počas vojnového konfliktu spôsobila, že relatívne, na nie až takom starom zariadení sa prejavujú značné technické problémy a zariadenie je už značne opotrebované. Zo spomenutých dôvodov sa plánuje v blízkej budúcnosti podstatná rekonštrukcia a modernizácia týchto blokov.

Zákazník sa obrátil na nás ako originálneho výrobcu a dodávateľa kotlov o pomoc pri príprave tejto modernizácie. To vyústilo do podpisu „Zmluvy o technickej pomoci“ v máji 2008.

Ing. Peter Gaži SES YU

< BACK