Aktuality

SES Tlmače úspešne zrekonštruovali kotol K2 v maďarskom Oroszlány

Vlani v júni podpísali SES Tlmače kontrakt so spoločnosťou Vertési Erőmű ZRt. Oroszlányi v Maďarsku. Predmetom podpísaného kontraktu bola úprava kotla K2 na kombinované spaľovanie, úprava zariadenia a výhrevných plôch kotla v súlade s plánovaným kombinovaným spaľovaním uhlia a biomasy, dodávka a inštalovanie systému dávkovania biomasy. Koncom augusta bolo dielo dokončené a k 31. augustu 2008 bol kotol odovzdaný do užívania.

Vďaka rekonštrukcii došlo k možnosti prídavného spaľovania biomasy (drevných štiepok a pilín) až do 40 % tepelného príkonu, pri základnom palive uhlí s výhrevnosťou 9-12 MJ/kg, ktoré pochádza z vlastných baní spoločnosti. Ďalším vlastným vývojom na elektrárni sa predpokladá zvýšenie možnosti spaľovania podielu biomasy a rozšírenie možnosti spaľovania iných druhov biomás (steblových biomás, ako aj sekundárnych a terciálnych druhov biomás).

Na základe úspešných skúšok sa súčasne realizujú úspešné doplnkové investície pre možnosti spaľovania slamy. SES garantovali 33,5 % spaľovania a v týchto dňoch sa spaľuje len drvená štiepka a to s podielom 50 % tepelného príkonu.

SES Tlmače realizovali v priebehu uplynulých piatich rokoch pre elektráreň Oroszlány v Maďarsku rekonštrukciu štyroch uhoľných kotlov (K1-K4). Pred kotlom K2 bol pred dvomi rokmi úspešne upravený kotol K1.

< BACK