Aktuality

Slovenské energetické spoločnosti by sa mohli v blízkej budúcnosti uplatniť na trhu v Čile

Slovenské energetické spoločnosti by sa mohli v blízkej budúcnosti uplatniť na trhu v Čile. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek predstavil na rokovaní s čílskym ministrom energetiky Marcelom Tokmanom oblasti, v ktorých môže Slovensko poskytnúť svojich energetických odborníkov. "Javí sa dobrá príležitosť na výstavbu tepelných elektrární vzhľadom na to, že Čile je známe tým, že má veľmi rozsiahly banský priemysel. Práve cez tepelné elektrárne môžu slovenské firmy efektívne zapôsobiť na tomto trhu. Dúfam, že predložením komplexnej ponuky, to znamená nie len inžinieringu, nielen výstavby tepelných elektrární, ale aj zabezpečením komplexného financovania, môže byť pozícia Slovenska na čílskom energetickom trhu veľmi perspektívna," povedal Jahnátek.

Veľká príležitosť sa ponúka spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. Čile má totiž na svojom území tri od seba nezávislé a neprepojené sústavy, ktoré plánuje modernizovať. "Čile podobne ako Slovensko potrebuje v nasledujúcich rokoch vybudovať kapacity na výrobu elektrickej energie vo výške približne 11 tisíc megawattov (MW)," predostrel minister Jahnátek ďalšie možnosti pre slovenských energetikov.

V Čile už pôsobí slovenská spoločnosť SES Tlmače, ktorá tam založila firmu SES Chile. "V Čile sa nám v minulom roku podarilo uzavrieť dva významné kontrakty. Ide o kontrakt pre Endesa, najväčšiu spoločnosť v Čile, projekt Bocamina a druhý projekt, ktorý sa nám podarilo v rovnakom čase v minulom roku uzavrieť je pre spoločnosť Colbun," spresnil generálny riaditeľ SES Tlmače Martin Paštika. Oba projekty spolu predstavujú pre SES Tlmače objem približne na úrovni 300 mil. USD. "Reálny potenciál pre SES Tlmače v budúcom roku, tu na čílskom trhu, vidíme tri krát 350 MW. My budeme radi, pokiaľ zopakujeme minimálne jeden až dva bloky po 350 MW, čo predstavuje približne 150 až 300 miliónov euro," dodal Paštika. Nové kontrakty hľadá v Čile aj spoločnosť BEZ Transformátory. "Čile je zatiaľ nové teritórium, no vzhľadom na to, že už je cítiť finančnú krízu aj v Európe, tak tá diverzifikácia trhov je aj pre nás určite zaujímavá. Ak by sme dnes začali konkrétne rozhovory, tak predpokladám, že zhruba do pol roka, by sme mohli s projektmi dohodnúť," načrtol víziu obchodný riaditeľ firmy BEZ Transformátory Milan Michalík.

Obrat zahraničného obchodu medzi Slovenskom a Čile v minulom roku dosiahol 9,2 mil. USD. Za prvých osem mesiacov tohto roka tento brat dosiahol už 29 mil. USD. "Čile je veľkou neznámou pre Slovensko, hoci ten posledný vývoj ukazuje, že vieme veľmi efektívne vyvážať naše produkty. Ten nárast za posledné dva roky je skutočne excelentný a niekoľkonásobne prevýšil tú stagnáciu , ktorá bola poznamenaná hlavne začiatkom 21. storočia. V súčasnosti máme prebytok exportu voči Čile, čo je veľmi povzbudzujúce pre Slovensko," konštatoval Jahnátek.

< BACK