Aktuality

REAKCIA SPOLOČNOSTI SES a.s. NA LISTY ZASIELANÉ AKCIONÁROM

Spoločnosť SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ STROJÁRNE a.s. (ďalej len „SES“) bola informovaná,
že spoločnosť Pôžičky a exekúcie s.r.o., so sídlom Grösslingova 4, 811 04 Bratislava, IČO: 46928979, (ďalej len „Spoločnosť“) v predchádzajúcich dňoch hromadne zasiela akcionárom SES listy s názvom „AKTUÁLNA SITUÁCIA V SPOLOČNOSTI SES“, v ktorom akcionárom ponúka „možnosť predaja ich akcií“ (ďalej len „List“ alebo „Listy“).

Spoločnosť SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ STROJÁRNE a.s. týmto akcionárov upozorňuje, že môže ísť o zavádzajúcu ponuku.  SES akcionárov zároveň informuje, že viaceré informácie v Liste sú mylné, či minimálne zavádzajúce. SES tiež nie je známe pozadie tejto Spoločnosti a nemôže zaručiť serióznosť jej konania. Spoločnosť nie je obchodníkom s cennými papiermi, ktorá by na základe povolenia Národnej banky Slovenska bola oprávnená vykonávať investičné služby, investičné činnosti a vedľajšie služby, vrátane kvalifikovaného vykonávania investičného prieskumu a finančnej analýzy alebo inej formy všeobecného odporúčania týkajúceho sa obchodov s finančnými nástrojmi.

SES má pochybnosti o zákonnosti získania údajov o akcionároch spoločnosti SES.

Spoločnosť do 03.09.2015 pôsobila pod obchodným menom Kuponka s.r.o. a na základe verejne dostupných informácií pod týmto obchodným menom zasielala obdobné listy aj akcionárom spoločnosti Tatry Mountain Resorts, a.s.

Od 04.09.2015 pôsobí spoločnosť pod súčasným obchodným menom „Pôžičky a exekúcie s.r.o.“, ktoré môže naznačovať, že sa jedná o úkon v súvislosti s  exekúciou/exekučným konaním, použitie slova „exekúcie“ v obchodnom mene je však zavádzajúce. Spoločnosť je súkromnoprávny subjekt s vlastnými obchodnými záujmami. Akcionár SES nemá žiadnu povinnosť akceptovať ponuku Spoločnosti a predať jej svoje akcie.

SES chce zároveň upozorniť akcionárov, že Spoločnosť v Liste uvádza neaktuálne, zavádzajúce a účelovo vybraté informácie ohľadne SES.

Napriek tomu, že Spoločnosť v samotnom názve Listu použila spojenie „aktuálna situácia“ SES, v Liste uvádza neaktuálne informácie. List napr. obsahuje neaktuálnu informáciu o nízkej hodnote akcií SES, ktorá je zo dňa 22.1.2015 (napriek prezentovaniu informácií ako aktuálnej situácie), kurz akcií SES na burze je však v súčasnosti vyšší. Dovoľujeme si upozorniť, že odpredajná cena ponúkaná Spoločnosťou za akciu 1 EUR vychádza práve z neaktuálnej informácie z januára 2015 a je nižšia než súčasný kurz akcií.

Zavádzajúci charakter majú aj informácie o vysokých poplatkoch pre CDCP, reálna hodnota mesačného poplatku za vedenie účtu akcionára fyzickej osoby by nemala prekročiť 15 EUR, aj to len pri vyššom počte akcií.

Neurčité a potenciálne zavádzajúce sú aj informácie o odpredajnej cene. Spoločnosť uvádza, že cena obsahuje všetky náklady spojené s predajom akcií, v tej istej vete však uvádza zároveň početné výnimky. V zmysle textu Listu „bude Akcionár znášať nasledovné výdavky:

  • Výdavky obchodníka s cennými papiermi realizujúceho prevod,
  • Výdavky voči centrálnemu depozitáru a jeho členovi.“

Spoločnosť bude akcionárovi účtovať príspevok na poplatky vo výške 5,00 EUR/prevod, pričom nie je jasne uvedené, či sa uvedený príspevok bude akcionárovi účtovať osobitne za prevod jednej akcie alebo spoločne za prevod všetkých akcií. Ďalšie náklady predstavuje aj overenie podpisov u notára.

SES preskúma trestnoprávne aspekty konania Spoločnosti a využije všetky právne prostriedky na svoju ochranu.

Záverom by sme si dovolili zdôrazniť, že SES dosiahla v roku 2014 výsledok hospodárenia, ktorý predstavuje potrebnú finančnú stabilizáciu firmy pre jej ďalší rozvoj. Trend vo vývoji hospodárenia a likvidite firmy len potvrdzuje správne strategické smerovanie SES a umožňuje nám udržať podporu nášho biznisu od financujúcich bánk, čo je kľúčové pre ďalšie aktivity SES na trhu. V priestore Európy má SES unikátne postavenie z pohľadu inžinierskych, výrobných a montážnych kapacít, kde patrí medzi najväčšie firmy vo svojom biznise v Európe a v technológii fluidných kotlov medzi popredných svetových uznávaných dodávateľov.

Na základe vyššie uvedeného chce SES opätovne zdôrazniť, že akcionári SES nemajú povinnosť akceptovať ponuku Spoločnosti v Liste a zároveň upozorniť akcionárov, že môže ísť o zavádzajúcu ponuku.

< SPÄŤ